Nyhtökaura retkiruokana

nyhtis - 4

Scroll down for English summary

Vaikka olen retkeillyt paljon ja tehnyt paljon retkiruokaa, on usein proteiinin pääaineena ollut lihaa eri muodoissa. Pitkillä reissuilla kuivatusta jauhelihasta on tullut varma valinta säilyvyyden ja painon ansiosta. Kun olin Huippuvuorilla hiihtovaelluksella söin 18 päivää päivälliseksi perunamuusia ja jauhelihaa. Olihan se hyvää, mutta voin sanoa että ruoan yksitoikkoisuus iski reissun puolessavälissä.

Kotiintulon jälkeen päätin että seuraavaa pidempää reissua ajatellen pitää kokeilla myös jotain muuta. Samalla voisin kehitellä helppoja mutta maukkaita retkiruokareseptejä. Sen jälkeen, usein kun käyn kaupassa, käyn mielessäni läpi eri tuotteiden kelpoisuutta retkiruokaan. Tämän ansiota huomioni kiinnitti Nyhtökaura-paketti.

Jo sellaisenaan Nyhtökaura ei paina paljon, joten se on vaivaton ottaa mukaan retkille. Pidempää vaellusta ajatellen Nyhtökaura on helppo kuivattaa ja todella nopea liottaa kuumassa vedessä. Kuivattu nyhtis painaa noin puolet tuoreesta ja säilyy varmaan ikuisuuden. Liottu koostumuskaan ei paljon eroa tuoreesta Nyhtökaurasta. Suurin ero on palojen koossa, koska kuivatus rikkoo paloja pienemmiksi. Kuivasin nyhtiksen kuivurissa 40°C lämmöllä 3h. Tämä onnistuu varmaan myös uunissa, samalla periaatteella kun kuivatetaan jauhelihaa,  jos ei kuivuria löydy omasta kaapista.

Ensimmäiseksi omaksi kokeiluksi tuli tehtyä ihan perus pastakastike:
Nyhtökauraa,  tomaattimurskaa ja –sosetta, kasvisliemikuutio ja mausteeksi pippurisekoitus, valkosipulijauhetta ja pizzamaustetta. Pastaksi valikoitui runsaskuituinen ja nopeasti liottava (6 min) kierrepasta.

nyhtis - 3

Ja, olihan se hyvää, ja täyttävää! Vaikkakin jo paketissa luki isolla ”PERFECT PROTEIN” en ollut kuitenkaan ymmärtänyt kuinka paljon proteiinia, suhteessa esim. lihaan, Nyhtökaura sisältää! Ja sehän sisältää paljon enemmän kuin liha ja kana. Luulen että olen löytänyt täydellisen ja hyvän proteiinilähteen seuraavaa reissua ajatellen! Nyt suunnittelemaan lisää reseptejä! Jatkoa seuraa huomenna!

 

English summary:
To find a new raw material for my adventure meals, I have now tested Pulled oats. To my surprise, it contains more protein than meat, so it is a perfect source of protein for an adventure! Additionally, it’s easy, and it’s good to dry at 40°C for 3h. It also gets its original consistency back after soaking. My first test of pulled oats was a pasta sauce: Pulled oats, tomato crush, tomato purée, various spices and a stock cube. As pasta I chose a fiber-rich pasta variety. The result was good and filling!

 

Leave a comment