Prepping & packing for Kebnekaise

Scroll down for English text

Nokka kohti Pohjois-Ruotsia! Suunnitelmissa on viiden päivän kesävaellus Ruotsin korkeimman vuoren ympäristössä. Jos säät sallii on myös vuorenhuiputus ohjelmassa, mutta tämän blogitekstin kirjoitushetkellä sääennuste näyttää aika vetistä taivalta… Saa nähdä jos suunnitelmat tulee muuttumaan…

Reissua varten olen tehnyt erilaisia valmisteluja. Ruoan puolesta olen paistanut hirvenjauhelihaa, ja sen jälkeen kuivannut sitä kuivurissa. Saman proseduurin pystyy myös tekemään uunissa jos ei omista kuivuria, vaikka se onkin hitaampi tapa saada liha rutikuivaksi. Ja hirveä siksi, koska mitä vähärasvaisempi liha, sitä parempi se kestää säilytystä. En myöskään käytä yhtään rasvaa paistamiseen. Olen myös kuivannut mangoa, mikä mielestäni on loistava snacksi pitkiä vaelluspäiviä ajatellen.

Valmisteluihin kuuluu myös kamppeiden pakkaaminen. Minulla on yleensä seuraavaa systeemi, jotta mikään ei unohtuisi: Teen listan kaikista varusteista ja vaatteista, jonka jälkeen kerään ne yhteen paikkaan. Pakkaan varusteet vesitiiviisiin pusseihin, jonka jälkeen pakkaan ne rinkkaan. Siten ei haittaa vaikka kaivaisi rinkasta jotain kaatosateella, kun kaikki on vesitiiviisti pakattu.


We are soon heading towards the north of Sweden! The plan is to do a 5-day hike in the surroundings of Sweden’s highest mountain. If the weather is on our side, we are going to try summit Kebnekaise, but at the time of writing this blog, the weather forecast seems to be quite wet… Let’s see if the plans are going to change…

For the trip I have done a variety of preparations. For food preparations I have baked minced elk, and then dried it up in the food dehydrator. The same procedure can also be done in the oven if you do not own a dehydrator, even though it is a slower way to make the meat dry. And elk because low-fat meat is better for preservation. I do not even use any fat for frying. I also have dried some mango, which I think is a great snack for long hiking days.

Preparations also include equipment and clothes packing. I usually have the following system so that nothing will be forgotten: I will make a list of all the equipment and clothing, and then collect them in one place. I pack the equipment into watertight bags, and then pack them into the backpack. So, it does not matter if have to, for some reason, empty my backpack in pouring water when everything is watertight packed.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s